Vad är en korsett? En korsett är ett plagg som är menat att omforma eller komprimera överkroppen. Den är gjord i ett stabilt tyg, ofta med ett tunnare, finare tyg ovanpå som dekoration, och förstärkt för att hålla formen även under hårt tryck. Den vanligaste formen av förstärkningar i riktiga korsetter numera är olika former av stål, eftersom plast är för böjligt och lätt formar sig efter kroppen. En korsett fästs oftast med en tät snörning i ryggen, men moderna varianter kan också ha spännen, remmar eller något annat sätt att dra åt och spänna plagget. Ibland används en kombination av olika tekniker.
Många korsettliknande plagg finns på marknaden som felaktigt marknadsförs som korsetter, det handlar då ofta om bustiers, korseletter eller korsettliv som är gjorda för att likna en korsett rent estetiskt. Det som skiljer dessa plagg från en riktig korsett är just förmågan att snöra åt och omforna. En korsett förändrar alltid bärarens figur!
Historisk översikt Korsetten är historiskt sett ett underplagg, periodvis använt av både män och kvinnor, för att forma om kroppen för att få den att passa det rådande idealet. Den västerländska korsetten uppkom under sent 1400-tal, men började inte användas för att snöra åt i någon större utsträckning förän under sent 1600-tal, innan dess skapade plagget bara en fast form att placera klänningen på och gjorde kroppen mer konformad och slät. Ännu ett steg i korsettens utveckling kom under tidigt 1800-tal när ny teknik gjorde att man kunde göra korsetter som höll för att snöras betydligt hårdare. Det syns också en tydlig stilskillnad mellan de korsetter som användes före år 1800 och de som kom efter.
De tidiga korsetterna (c:a 1500-1800) gjorde främst torson rakare. De var uppbyggda av mycket få mönsterdelar och formen skapades främst av många, långa remsor valben som ofta täckte hela plagget. En hård platta framtill pressade upp brösten och tvingade fram en rak hållning, och tillsammans med att hela plagget var förstärkt med valben blev resultatet en närmast stelopererad torso. Själva måtten påverkades dock inte så mycket, utan den smala midjan skapades främst med synvillor.
Vid sekelskiftet 1800 ändrades dock modet, och korsetterna började istället få sin form hur tyget klipptes till. I och med att öljetterna kom under tidigt 1800-tal samt att man kunde börja passproducera tunt stål så kunde man plötsligt snöra hårdare, och det påverkade också korsettens utseende. Nu började korsetterna istället byggas upp med allt smalare midjor, kilar för bröstkupor, figursydda linjer och istället för att täcka hela plagget med ben (eng. boning) så användes stålet och valbenet istället för att förstärka där det behövdes för att ge den mjuka, kurviga linje som var det "nya" idealet. Extra förstärkning gjordes också med quiltning och så kallad "cording", alltså att rep syddes in för att ge extra stadga. I och med industrialiseringen fanns snart korsetten i var kvinnas garderob, allt ifrån massproducerade plagg som beställdes per midjemått till exklusiva, måttsydda korsetter med broderier, dekorationer och i de mest utsökta tyg och spetsar.
Mycket myter omgärdar korsetten, och många av dessa rena fantasifoster har kunnat avrättas på senare tid. Den populära legenden att kvinnor ska ha opererat bort sina revben för att kunna snöra hårdare har exempelvis inget stöd alls i den historiska bevisning som finns, inte heller att alla kvinnor alltid skulle ha varit hårt snörda vid någon punkt i historien. Det mest troliga är att hur hårt man snörde sig berodde mycket på ålder, klass och planerna för dagen. Eftersom korsetter ofta såldes i kollektion upp till 32 tums midja och lätt gick att beställa ännu större så säger det sig själv att 18-tumsmidjan inte direkt var vardagsmat, speciellt inte som man alltid får lägga på minst 1 tums glipa där bak på måttet. Helt klart är dock att många kvinnor snörde sig mycket hårt till speciella tillfällen som baler och bröllop. Glipan där bak var bland annat till för att en välvillig gentleman enkelt skulle kunna snitta upp korsettsnöret med sin pennkniv, om damen i fråga skulle svimma.
Det som vi idag associerar med ordet korsett är egentligen varianter på den korsettmodell som användes vid artonhundratalets slut, och 99% av de korsetter som går att köpa färdiga är moderna versioner av sena 1800-talskorsetter.
Även om korsetten idag mest ses som en kvinnligt plagg så har korsetter använts även av män genom historien. Ett exempel är militärkorsetten från sekelskiftet 1900 som skulle ge lönnfeta officerare en rank, slank siluett under uniformen, eller det tidiga 1800-talets dandy-korsett som skulle ge modemedvetna unga män rätt form för tidens mode med midjelånga jackor och högt sittande byxor. Korsetter används också idag av transvestiter och dragqueens för att ge den manliga kroppen en mer feminin form.
Korsetter och BDSM Korsetten har varit en del av BDSMvärlden länge, och enligt Valerie Steele, modehistoriker på museet vid Fashion Institute of Technology i New York, är sammankopplingen av insnörning och disciplin av 1800-talsdato. Man kan nog säga att korsetten har tre huvudsakliga funktioner inom BDSM, den första som fetishplagg, den andra som straff/disciplin och den tredje som bondage.
Korsetten som fetishplagg har många inneboende symboler. På en Dom kan den representera personens självkontroll och elegans, på en Sub personens underkastelse och objektifiering. En lätt snörd korsett är mest en utsmyckning och symbol, medan en hårt snörd korsett kan ses som ett bevis på den submissives vilja att anpassa sig och behaga. Från att ha varit ett plagg som bars av alla kvinnor och många män på en daglig basis har korsetten numera en stark sexuell prägel, även utanför fetishkretsar.
Korsetten som disciplin och straffmetod handlar främst om obehaget och kontrollförlusten i att bli insnörd hört under kontroll av någon annan. En hårt snörd korsett formar inte bara om kroppen, den begränsar också andningen och rörelsefriheten och kan ge upphov till yrsel, försvagning och i extrema fall smärta och blåmärken.
Korsettering som bondage handlar också om en insnörd korsetts förmåga att begränska rörelsefriheten. Det är en diskret form av bondage, men tveklöst gör en hårt snörd korsett en submissiv person fysiskt svagare, mindre rörlig och mer hjälplös inför en Dominant som är fysiskt obehindrad.
Lästips för den intresserade:
The Corset: A cultural history Valerie Steele ISBN: 9780300099539
Bound to Please: A History of the Victorian Corset Leigh Summers ISBN: 9781859735107
Corset and Crinolines Norah Waugh ISBN: 9780878305261
|